tisdag 24 november 2009

On rotation...

Tänkte kort presentera några av de banden/skivorna som senaste tiden har fått mest speltid i mina hörlurar:

Local Natives - Gorilla Manor



Indiefolkrockkvintetten från LA som har hypats sedan deras första spår, Sun Hands och Airplanes, läckte ut på nätet någon gång under våren -09. Liknelser har dragits till Fleet Foxes, Grizzly Bear, Arcade Fire och Vampire Weekend, varav jag personligen har lättast att relatera till den förstnämnda. Deras debutalbum Gorilla Manor släpptes nu den 3:e november. Jag var till en början både skeptisk och vid första lyssningen inte speciellt imponerad, inte minst pga av de höga förväntningarna. Bestämde mig dock för några veckor sedan att ge skivan en ny chans och insåg därför (som så många gånger innan) att jag hade fel. Visst kanske skivan inte är lika solid som Arcade Fire's Funeral men det är fortfarande en förbaskat bra skiva. Dessutom är bandet Sverige-aktuella med två spelningar i januari (30:e på Pusterviksbaren, Ggb; 31:a på Debaser Slussen, Sthlm) så för den som verkligen fastnar kan det vara datum värda att skriva upp.

Smakprov: World News, Airplanes
Myspace | iTunes | Spotify

Julian Casablancas - Phrazes For The Young



Som medlem och motor i New York-bandet The Strokes (bandet som utöver att ha gett indierocken ett ansikte och sound även har flest sköna namn sett till antalet bandmedlemar; Nick Valensi, Albert Hammond Jr, Nikolai Fraiture, Fabrizio Moretti) är Casablancas en herre som knappast kräver en introduktion. Nu, drygt 8 år efter att bandet släpptes deras hyllade debutskiva Is This It prövar Casablancas för första gången på att stå på sina egna ben. Första smakprovet kom den 22:a oktober med låten 11th Dimension och följdes sedan upp av den 8 spår långa skivan (11 spår på iTunes) Phrazes For The Young som släpptes för allmänheten den 2:e november. Skivan inleds med en medryckande hitkavalkad där var och en av de tre första spåren hade kunnat släppas som singel. Därefter lugnas tempot ner an aning och Casablancas tillåter sig själv genremässigt/musikaliskt att ut svängarna något mer, tyvärr ibland på bekostnad av kvalitén. Sammantaget är det dock en grymt skön skiva som borde tilltala alla Strokes-fans, nya som gamla. Och självklart andra med för den delen. Även Casablancas är Sverige-aktuell och spelar på Göta Källare i Sthlm den 1:a december.

Smakprov: Out Of The Blue, 11th Dimension
Myspace | iTunes | Spotify

French Horn Rebellion



Den numera Brooklynbaserade brödraduon, Robert och David Perlick Molinari har den senaste tiden utgjort ett minst sagt välkomnat tillskott på världens klubbar med sina funkiga och Miami Vice-influerade electrolåtar. Och vem hade kunnat ana att detta skulle komma från några gossar med rötter i Milwaukee och symfoniorkestrar (där den ena brodern spelade just valthorn (på eng: French horn)).

Smakprov: Up All Night, Beaches & Friends (The Twelves Remix)
Myspace | iTunes | Spotify

3 kommentarer:

John Ahlberg sa...

Tjena Philler! Local Natives och Casablancas tar jag glatt till mig, suveränt bra.

Vet du förresten vad Dave Grohls nya konstellation går ut på?

Inte sett något om det. Kanske är kass.

John Ahlberg sa...

ååh... request. Kan du inte fixa ihop en jul-spotify playlist också? Med de bästa indie-folk-pop-bra låtarna för the holidays? Vore sjukt trevligt tycker jag.

Om du har några tips på lager vill säga.

Annars kan du ju bara lista dem här på bloggen så letar jag själv.

Tack tack!

Ph sa...

Hej Johnny boy! Kul att höra att Casablancas och Local Natives föll dig i smaken. Har inte riktigt hunnit spana in Grohls nya projekt. Vet att det är en all-star line-up med QOTSA-sångaren Josh Homme och Zeppelins John Paul Jones och att de heter Them Crooked Vultures. Will look into it.

Ang jul-spotify-playlist så har jag faktiskt redan börjat förbereda en. Dock inte riktigt klar men lovar att meddela dig så fort den är redo för allmänheten.

Hoppas allt e bra.

Kram