onsdag 27 januari 2010

Unveiling The Covers - Pt. II

Sen låtskrivandets begynnelse har covers varit en del av musikbranchen. En del artister har gjort sig kända eller rent av slagit igenom genom att just göra en cover på någon annans verk. I flertalet fall har det dessutom gått till den grad att gemene man inte längre minns vem som gjorde orginalet. Ett exempel är Live And Let Die som dem flesta av oss uppvuxna på 90-talet förmodligen associerar med Gun N' Roses. I själva verket är låten ursprungligen skriven och framförd av Paul McCartney & Wings 1973 och utgjorde ledmotivet till Bond-filmen med samma namn. Om vi ändå är inne på Guns N' Roses så har vi ju även deras version på Dylans Knockin On Heavens Door. Och väl inne på Dylan så gjorde The Byrds sig ett namn på hans Mr Tambourine Man. Ja listan kan göras lång och det finns säkert bättre exempel än dem jag nyss angav.

Våra samtida artister är inget undantag. I en tid där i princip "alla" har tillgång till enklare inspelningsutrustning har coverfenomenet snarare vuxit sig ännu starkare och som en tänkbar följd av genreutvecklingen har dessutom kreativiteten (mätt i störst omvandling av orginalet) fått ännu större svängrum. Men liksom tidigare så är alla covers inte nödvändigtvis bra covers och det är relativt sällan som de når upp till samma nivå som orginalen. Har man dock lite tålamod (och intresse) så finns det faktiskt en hel del roliga och bra covers att hitta, även om en del kanske är mer roliga än bra. Nedan följer en liten sammanställning av nya som gamla fynd.

Side A

Grizzly Bear - And I Was A Boy From School (Hot Chip)

Peter Gabriel - My Body Is A Cage (Arcade Fire)

The Rural Alberta Advantage - Eye Of The Tiger (Survivor)

Vampire Weekend - Exit Music (For A Film) (Radiohead)

Dan Mangan - There Is A Light That Never Goes Out (The Smiths)


Side B

Get Cape, Wear Cape - D.A.N.C.E. (Justice)

Friendly Fires - I’m Good, I’m Gone (Lykke Li cover)

Bonnie Prince Billy - World's Greatest (R Kelly)

Dr. Fox’s Old Timey String Band - Kids (MGMT)

Eels - Can't Help Falling In Love (Elvis Presley)



/Ph

2 kommentarer:

Malin sa...

Då tillhör jag ett undantag för jag hade inte en aning om att Guns n Roses gjort en cover på live and let die! Se där.

Covers är kul, och ju längre från originalet desto roligare. Väldigt sköna tips du hade med. Gillade Gabriel skarpt och framförallt Get Cape, Wear Cape.

Annars är jag väldigt fäst vid Editors tolkning av Calvin Harris Acceptable in the 80's. Raka motsatsen till originalet. Sen läste jag nyligen att Phoenix har tolkat Dylans Sad Eyed Lady of the Lowlands, inte hört den än men är väldigt nyfiken.

Ph sa...

Haha. Där ser man. Instämmer med dig. Gillar Editors covern med. På tal om dem så har de gjort en fantastisk cover på Talking Heads Road To Nowhere (tror jag postat den vid ett tidigare tillfälle).

Kollade in Phoenix covern också och den är faktiskt inte alls dum. Vet inte om du hunnit lyssna på den redan men här har du i alla fall en länk:
http://www.box.net/shared/static/dn01jzj4pt.mp3

Och roligt att höra att du gillade posten. Håller på att sätta ihop en ny covers mixtape.