onsdag 3 mars 2010

The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt



För ett tag sedan läckte första låten från The Tallest Man On Earths (egentligen Kristian Matssons) andra och kommande album, The Wild Hunt. Låten ifråga heter King Of Spain och trots att det tog några lyssningar för mitt musikförnuft att hinna ikapp mig kan jag nu säga att det är en fantastisk låt. Det var därför med stor glädje jag igår kväll fick tag på hela skivan.

Redan efter första genomlyssningen kan jag konstatera att det konstnärskap som TTMOE visade prov på på Shallow Grave nu har förfinats och skivan är från början till slut bokstavligen en fröjd för öronen. Rent röstmässigt kommer nog Matsson alltid få dras med Dylan-referenser även om hans stämma enligt min mening besitter en lidelse som Dylan nog egentligen aldrig besuttit. På ett mer övergripande plan tycks TTMOE dock ha hittat sin egen lilla plats i folkmusikens korridorer och liknelserna känns inte längre lika självklara. På det avslutande spåret, Kids On The Run, flörtar Matsson förvisso lite med den Springsteenska flyktromantiken och även om titeln kanske för tankarna till en annan inte helt okänd Springsteen-låt så bär den mer likheter med andra, mer pianodrivna låtar på samma skiva, ex Thunder Road eller Jungleland. Låten Burden Of Tomorrow får mig istället av någon oförklarlig anledning att tänka på Håkan Hellströms cover-EP, Luften bor i mina steg. Men om det är Visa Vid Vindens Ängar eller Äntligen På Väg som har en snarlik melodi kan jag inte bestämma mig för (eller så är jag bara helt ute och cyklar). Men till syvende och sist så låter TTMOE just som TTMOE. Och det låter ruskigt bra.

Skivan släpps den 13:e april på labeln Dead Oceans (vars stall förutom TTMOE även innehåller en rad andra artister väl värda att utforska). Så antingen väntar ni lydigt och köper den då eller så letar ni rätt på ett "förhandslyssnings"-ex och gör rätt för er i ett senare skede. För oavsett är The Wild Hunt ett album väl värt varenda öre.

Myspace | Buy

Smakprov: King Of Spain

1 kommentar:

Magnus sa...

Tänkte bara inflika att jag tänker VÄLDIGT mycket på "We're from Barcelona" av I'm from Barcelona när jag hör refrängen till Burden of Tomorrow.